Cehii au găsit un substitut pentru căsuțele prea scumpe. Šumava este înlocuită de Jadran
Valul de interes al cehilor pentru investiții imobiliare în străinătate a apărut pentru prima dată în timpul pandemiei de coronavirus. A fost din nou atunci când a început războiul din Ucraina, iar cumpărătorii din țările din apropierea Ucrainei căutau un loc unde să locuiască și să investească.
.
Acum, vânzătorii de proprietăți din străinătate raportează o creștere suplimentară a cererii.
Inflația ridicată și ratele de dobândă în creștere la noi, mențin interesul ridicat.
"Oamenii care au economii pe care în mod normal le-ar investi în proprietăți în Republica Cehă se uită, prin urmare, în străinătate. Investiția într-o proprietate în străinătate, într-o locație atractivă din punct de vedere turistic, aduce un beneficiu suplimentar pentru investitori, și anume posibilitatea de a folosi proprietatea în mod privat pentru sejururi mai scurte sau mai lungi, pe lângă veniturile auxiliare", spune Krajná.
.
În Spania, în special, deși ratele și condițiile de dobândă s-au schimbat în mod similar cu cele din Cehia, rata dobânzii nu a crescut atât de mult și este încă aproximativ la jumătate, undeva în jurul valorii de 3,5 la sută.
Creșterea cererii este confirmată și de analistul de date de la Seznam.cz, care se bazează pe datele portalului imobiliar Sreality.cz.
"Boom-ul a venit în 2021, când am înregistrat aproape de două ori mai multe cereri de căutare de proprietăți în străinătate decât în anul precedent. Cererea măsurată în acest fel a crescut și anul trecut, cu încă 20 de procente față de anul precedent", a declarat Šarlota Smutná pentru SZ Byznys.
În medie, portalul Sreality.cz a primit aproape 100.000 de cereri de informații despre proprietăți în străinătate în fiecare lună.
"Având în vedere creșterea semnificativă a prețurilor proprietăților de vacanță cehe în ultimii ani, este posibil ca mulți investitori autohtoni să nu mai ia în considerare cumpărarea de proprietăți cehe și să se decidă să cumpere în străinătate", explică analistul de date.
Cele mai populare locații pentru proprietățile străine pentru cehi sunt Croația, Spania, Italia și Grecia. Austria, Slovacia și Bulgaria vin apoi, în ordine variabilă.
Potrivit lui Hana Čmakalová de la Domus Global, o companie care se ocupă cu vânzarea de proprietăți imobiliare în străinătate, prețurile proprietăților din aceste locații, la care cehii se uită cel mai des pentru investiții, s-au mai degrabă stabilizat în ultimele șase luni.
"Nu există o presiune ascendentă la fel de mare ca în urmă cu un an, dar situația macroeconomică negativă nu s-a manifestat încă atât de mult", spune Čmakalová.
Cu toate acestea, în cazul Croației sau al Spaniei, în special, prețurile proprietăților mai vechi ar putea evolua favorabil pentru cumpărători în următoarele luni. "Oferta depășește deja cererea", adaugă Čmakalová.
.
Și acesta, spune ea, este motivul pentru care ar putea exista mai multe oportunități de a cumpăra proprietăți mai vechi la prețuri avantajoase în a doua jumătate a anului. Vor fi din ce în ce mai mulți vânzători care vor trebui să vândă rapid și să strângă bani, având în vedere situația economică din țara lor.
Prețurile în străinătate
Prețurile de vânzare ale proprietăților din străinătate sunt similare cu cele din Republica Cehă. Depinde de starea lor și, de asemenea, de locația lor. Acesta este și motivul pentru care este dificil de comparat țările între ele.
În prezent, de exemplu, în Spania, agenția imobiliară Rellox are în ofertă proprietăți cu prețuri începând de la aproximativ 150.000 de euro, echivalentul a aproximativ 3,5 milioane de coroane. Cu toate acestea, cele mai premium locuințe costă până la două milioane de euro, adică mai puțin de 50 de milioane de coroane.
În cazul proprietăților imobiliare din Austria, clienții Domus Global cumpără apartamente cu două camere în Alpi cu 600-700 de mii de euro sau mai mult.
Este mai ieftin în Egipt, în Hurghada, unde în prezent brokerul imobiliar Pavla Bártová de la REMAX Professional Partners vinde apartamente într-un nou proiect de dezvoltare de la 850 de mii de coroane pentru un apartament cu o cameră.
"Un apartament cu trei camere costă în jur de două milioane de coroane, iar apartamentele mai mari, cu o priveliște bună, sunt în jur de trei milioane de coroane. În alte locații din Hurghada, în zonele în care locuiesc localnicii, apartamentele la mâna a doua pot fi cumpărate de la aproximativ o jumătate de milion de coroane, dar trebuie să țineți cont de starea mai proastă și de mediu", explică Pavla Bártová.
.
Interesul cehilor, însă, nu rămâne doar în locații cunoscute, precum Croația sau Italia. Petr Zapletal, de exemplu, a simțit o oportunitate și s-a lansat într-un proiect de dezvoltare în Georgia, unde construiește un complex hotelier, Magnetic Beach Resort, pe coasta Mării Negre.
O parte din apartamente sunt deja în picioare, cealaltă parte a proiectului este încă în curs de realizare, dar antreprenorul intenționează să vândă întregul proiect unor investitori pur cehi și slovaci.
"Astăzi am vândut aproximativ treizeci la sută din complex. Alte douăzeci de apartamente sunt rezervate, iar restul sunt încă de vânzare. Deși interesul a încetinit un pic din cauza temerilor legate de războiul din Ucraina, acum vedem că totul începe să se schimbe din nou și oamenii continuă să cumpere", spune Petr Zapletal într-un interviu acordat SZ Byznys.
O evoluție similară a fost confirmată anul trecut de o analiză a agenției imobiliare Rellox, specializată în vânzarea de proprietăți în destinații străine.
Potrivit acesteia, interesul pentru achiziții nu s-a diminuat, dar s-a mutat spre locații care pot fi considerate sigure din punct de vedere al poziției geografice sau al neutralității.
Și interesul nu a crescut doar în rândul cehilor, ci aceștia iau din ce în ce mai mult în considerare și cumpărarea de proprietăți imobiliare în afara țării lor de origine, în Slovacia, Polonia și Ungaria.